Pagina's

zondag 25 mei 2014

Congé des Gamins * N°24 * Toscane

 
La bella Toscana !
Toen we deze winter een Nederlandse Libelle in handen kregen met deze cover:
 
waren we meteen verlekkerd om de Italiaanse Provence, zoals velen Toscane omschrijven, te gaan ontdekken! Van bij onze eerste contacten met de Italiaanse bodem, werden we aangetrokken tot één van de belangrijkste pelgrimsroutes in Europa: de Via Francigena (VF), dat meteen zorgde voor de wit-rode (wandel/loop/fiets)draad doorheen heel onze vakantie.
 
Italia geeft je namelijk een hele andere kijk op vervoer …
 
Waar je, net als ons, gewoon bent om op Michelinkaarten, vlot de 'rode' (nationale) wegen te nemen, kan je hier redelijk bedrogen uitkomen. De enige betrouwbare, vlakke en enigszins gladde wegen, zijn hier de autostrades. Enige afwijking daarvan trakteert je op putten, bulten, steile stukken (15% is hier eerder regel dan uitzondering), veel bochten, smalle passages en meer van dat fraais. Nu weten we weer een extra reden waarom die 'dolce far niente' hier de nationale leuze is! In ieder geval zullen wij bij een volgend bezoek, onverwijld kiezen voor een sportief cabriootje of een stevige 4x4!
 
 
Van zodra de eerste zonnestralen terug voor de nodige zomerse, Toscaanse warmte zorgden, stonden we te trappelen om Firenze te gaan ontdekken!
 
 
 
 
 
 
 
 

De stad getuigt nog steeds van een ongekend hoog niveau aan elegantie in al zijn facetten. Wat een genot! Uiteraard zorgden we ervoor dat alle highlights in onze trips niet ontbraken maar kozen we er ook voor om de stad op ons te laten afkomen, zoals al vaak een succes bleek in de vorige steden die we bezochten.
Hier zijn enkele van onze aanraders, die we niet in onze gidsen vonden ;-):
 
* 'La Botteghe de il Fornaio', Via S. Agostino: duidelijk bijzonder in trek bij de locals. De voorkant lijkt heel onopvallend en gewoontjes, maar er binnen vind je op en top genot voor ogen en buik ;-) hier bestel je alle vers gebakken en belegde pizza's (maar ook brood en zoetigheden allerhande) , in de grootte en hoeveelheid die je zelf wilt. Jouw keuze wordt daarna gewogen en zo afgerekend. Ideaal als snelle of juist relaxte lunch op het gezellige Piazza del Santi, iets verderop.
 
 

 
 * RED Firenze = Read, Eat, Dream

Gerecycleerde boeken gemaakt van steenpuinen uit de industrie
 

 
 
 * Gelateria Rinascimento

 

Piazza Santa Trinita 1/R

Artisanale gelato in een piepklein elegant koffiehuisje met ideaal uitzicht op alle stylish shoppers ;-)
 

 

* Bondi : eenvoudig Italiaans lunchen, heerlijk in de zon of in de schaduw, waarbij je ondertussen de meest markabele figuren/toeristen zien passeren. Je zit hier pal bij de drukke Mercato Centrale.
 
Centraal-Toscane geeft je op iedere heuveltop een mooie boerderij of een stijlvolle palazzo, of een idyllisch kerkje, omgeven door penseeltrekken van olijven, druivenranken of vijgenbomen... Overal waar je kijkt is het eigenlijk mooi. Lekker eten en drinken is hier hoegenaamd ook geen enkel probleem, met alle gekende klassiekers voorop en een artisanale gelato als toemaatje bij de afsluitende espresso. En wat er vandaag niet lukt, tja, dan is er morgen nog een dag … We jonden ons hier wel ;-) Alleen ons mobiele huis, dat beestje, kreunde nogal onder de hogerop beschreven Italiaanse wegen, …
 
In reisgidsen vind je veel, bijzonder veel, maar toch vaak net dat niet, dat alles nog dat tikkeltje extra, zonder veel toeristen in de buurt, geeft … vandaar dat we nog enkele verdoken Toscaanse pareltjes kort toelichten.
 
In Poggibonsi vonden we bijvoorbeeld wel een stop voor de camper maar geen enkele informatie in onze reisgidsen. Dat ruikt naar avontuur en ontdekking... Ze hebben hier een heus (gratis) archeologisch park, waar ze druk bezig zijn het oude 'poggio imperiale' bloot te leggen. Ontelbaar veel informatieborden geven je een goed beeld van de geschiedenis die zich op deze heuveltop heeft afgespeeld. Je vindt er tevens prachtige wandelingen, deels op de VF, langsheen oude gebouwen en kastelen en het 'Fortezza Medicea', dat nog redelijk goed bewaard is en eveneens gratis te bezoeken is.

 
 
De volgende camperstops bleken vaak vooral gigantische betaalparkings, enige vorm van romantiek, compleet ontbrekend... al een chance dat we ons aansloten bij 'Fattore Amico', de Italiaanse tegenhanger van de France Passion. Ook in Toscana, vonden we unieke plekjes waar we anders nooit op terecht zouden gekomen zijn.
 

 
Onze 3 favorieten, waarvoor een klein omweggetje zeker de moeite waard is – we vermoeden dat u voor een verse krop sla geen kilometers om zal rijden tijdens uw vakantie – :

 
* Fattoria di San Donato – San Gimignano.
N43.44051; O11.01831
 
Een piepklein authentiek hooggelegen dorpje waar deze vriendelijke wijn-en olijfolieboer, met veel passie zijn producten vervaardigt, op een klein aantal kilometers van het enorm popluaire , maar o zo mooie San Gimignano. Wij mochten er mee genieten van de prachtige uitzichten en mooie wandelingen langs de VF, in die typische Toscaanse glooiende landschappen, vol olijf- en wijngaarden.
 

 
* Castel Pietraio/a bij Strove – Monteriggioni
 
N43.37855; O11.17710
 
 
Een oud kasteel met een handvol huizen erbij, pal aan de VF, waar je heerlijk kan logeren of alweer lekkere Toscaanse wijnen kan proeven. Van hieruit wandel je zo'n 500m tot bij Strove. Op de oude stadsmuren heb je een weids zicht, tot aan San Gimignano aan de Noordwestkant en Zuidoostwaarts zie je het schilderachtige Monteriggioni.
 
 

 
* Scorgiano di Claudia Martinez Fuccini – Monteriggioni
 
N43.35171; O11.15703
 
aemmeese.it
By far, de absolute topper van ons heel Toscana-avontuur! Het dorpje zelf is -alweer- piepklein met een heel bijzonder schilderachtig kerkje, een goeie wijnboer, een heerlijke Pecorino/schapenboer en onze boer ;-) Zij produceren zelf bio-olijfolie, bio-granen/meel/pasta en bio-salumi. De allèrlekkerste ooit! We mochten er slapen aan de olijvengaard waar de jonge Siënnese (zwart/wit) varkens een gigantisch speelparadijs hebben. Een wandeling op de boerderij brengt je kilometers ver doorheen de bossen en langs de heuvels, naar alle varkens (van zeer groot naar piepklein), ook de grigios, maar ook langs de ezels en everzwijnen. Onze gamins ambiëren om later varkensboer te worden!
 à la prochaine !!!
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten