Pagina's

zondag 3 juni 2012

Flow appelgebak

 Simpel maar met groots effect;
dat is en blijft ons motto!


En vandaag was dat niet anders.
Er zijn zo van die dagen dat, plots, heel plots, een vier-vijf-zestal appels, niet op tijd tot onder het (keuken)mes geraakt zijn of op zijn  minst niet tot tussen onze tanden.
Dan liggen ze daar zo zielig in hun mand en het enige wat je wil doen is ze zeker niet meer opeten,
maar dat is tegen onze principes, dus ja....

Dus ja, er werd vandaag gezorgd voor een heerlijk Flowappelgebak, 
of dat was toch het plan.
Maar eigenlijk houden wij hier gewoon van simpel  en
af en toe van iets dat we kennen, om het echt supersimpel te houden.

Het appelboekje van de Flow werd dus enkel voor de show bovengehaald want ik maakte van dat ouderwetse fijne, lekkere appelgebak, waar ge niet eens eieren voor moet scheiden, laat staan opkloppen.
Hoe goe is da?

Wat zit erin?


300g zelfrijzende bloem
4 appels (niet de blinkende exemplaren uit de mand maar die zielige kastaards)
200g 'kinnekes-suiker' ofte 'blonde' suiker
20g vanillesuiker (zelfgemaakt, uiteraard)
4 eieren
200g goeie boter

Hoe maak je het?
(duh, nee, niet met de Gamma, flauw zenne,
maar gewoon thuis met uw oven en ne 'springvorm')

Zet de oven al aan, op 175°.
Klop de boter op (mag elektrisch).
Voeg de suiker toe en klop verder.
Voeg de eieren toe en klop verder tot 'een luchtige, lichte en homogene massa', zoals dat steeds zo mooi verwoord staat in alle recepten van alle soorten cake en gebak. Gebruik je eigen dagverse eieren dan is dat een fluogele massa. In ieder geval, zorg je ervoor dat je geen 'brokjes' meer hebt.
Zeef de bloem en klop alles onder elkaar.

Vet je 'springvorm' in en bepoeder met bloem.
Giet je beslag in de 'springvorm'. 
Schil de appels en snij ze in vier. Van elk kwartje maak je nu fijne stukjes en die duw je naar eigen goeddunken zachtjes in het beslag. Blijf wel zo'n centimeter van de rand.

Zet in de oven voor een uurtje.
Check met een prikker wel of het goed gebakken is en anders bak je nog wat langer.
Let op de randen zodat deze niet te bruin of te hard worden. We willen achteraf geen slachtoffers bij het eten van het gebak...


Smakelijk!


Ah enne... wie graag dat kleine Flowappeltaartboekje met een kleine verrassing één dezer in zijn bus ziet belanden,
die kan hieronder een berichtje nalaten
en/of volger zijn/worden.

Meedingen kan tot zondag 10 juni.


33 opmerkingen:

  1. oh ja, dat wil ik wel winnen, je gebak ziet er lekker uit ! Enneh ik ben helemaal verliefd op de prachtige groene wandtegels, zo schoon!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aha, merci, 't zijn marrokaanse handgemaakte zelliges van bij Emery et Cie in Antwerpen.

      Verwijderen
  2. Amai, ziet er superlekker uit, ik krijg al al goesting in; En natuurlijk wil ik ook wel winnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk zo'n snel receptje....hij staat al in de oven! Nog even een uurtje wachten en wij gaan aan de koffie met taart!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De taart is inmiddels uit de oven en is echt heerlijk!!! Ik heb een berichtje met linkje op mijn blog geplaatst. Enne...het appeltaartboekje van Flow heb ik al, dus ik gun deze heel graag iemand anders.

      Verwijderen
    2. Mercikes!!! Zalig smullen met een goe koffieke derbij en een toefke slagroom aahhh zo mag een natte zondag zijn ;-)

      Verwijderen
  4. Wow, wat heb je er een mooie bak-reportage van gemaakt! Ik ben met iets soortgelijks bezig voor het Round Robin kookboek. Valt niet mee om de ingrediënten op een leuke manier te fotograferen, maar bij jou ziet het er enig uit!
    En de taart is volgens mij heel lekker!
    Leuk zo'n Flow kookboekje, heb veel van Flow, maar dat nog niet.... ik waag een kansje!
    Liefs Carolien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mercikes! Ik ben ook bezig voor het RR magazine maar dan voor de broodpudding want iets met appel is er al...'t zal wel voor verdere afwerking tijdens de congé zijn zenne ;-)

      Verwijderen
  5. Jammie! Smakelijk! Ik ben een absolute ramp in de keuken maar mijn keukenprins ziet dat boekje vast graag komen (en ik de verrassing ;-)) Dus ik doe graag mee! En trouwe volger ben ik al :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Amai, dat ziet er lekker uit! En ik ben ook van het principe dat het snel, lekker en vooral gemakkelijk moet zijn ;-). Ik doe graag mee, trouwe volger ben ik al :-) Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh ja, dat wil ik wel winnen zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mjammie, ziet er goed uit :)

    Groetjes,
    Rosalie van StudioZakka

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hmmm bij je bericht zat ik al helemaal te watertanden! Bij je laatste woorden maakte je me helemaal happy: maar natuurlijk doe ik met je actie mee! Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. mmmmm lekker, ik doe ook graag mee, bij ons staat er ook iets in de oven, zalig die geur!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heerlijk appelgebak, wij zijn hier nog steeds op zoek naar "het appelgebak recept" dus ik doe graag mee met je actie.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ah, het boekje heb ik al...de moed om er een taart uit te maken heb ik nog niet gehad. Je bent dus wel van harte welkom met een van je baksels;) het ziet er echt super lekker en schoon uit! groetjes Els

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ben nieuw op je blog en ga je volgen....Het flowboekje heb ik zelf al, maar de APPELTAART ziet er super-lekker uit....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welkom! Je mag natuurlijk ook meedingen voor de kleine verrassing ;-)

      Verwijderen
  15. Ben net volger geworden. Zag jouw taart bij Elke dag zaterdag verschijnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Oh ja, dat klinkt heerlijk! En laat ik nu net die ingrediënten thuis hebben klaar liggen... Ik doe ook graag mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Volger ben ik al, dus ja een berichtje dan maar!
    Mooie fotootjes !!! Gezellig!
    Katrien.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik kom al een tijdje bij jou lezen en ben nu ook volger geworden,je appeltaart ziet er heel lekker uit,ik doe heel graag mee !!
    Groeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Gezellige blog hoor! Leuk recept trouwens,ga het vanmiddag zelf eens proberen. En ja,natuurlijk juist volger geworden,ziet er een geweldig boekje uit!

    Groetjes

    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat een originele give-away doe heel graag mee! Ben gelijk ook volger geworden! Ik heb zelf eveneens een (kleine:-) give away op mijn blog, misschien vind je het leuk om ook mee te doen, nodig je graag uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. njammie lekker en leuke give-away:)
    doe graag mee,zie mezelf al in mijn leuke stoeltje,bakkie kaneel koffie en een stukske appeltaart mmmmmmm.X

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Zalig dat jij dat ook 'kinnekessuiker' noemt. Mijn oma was van Brussel en zij noemde dat ook zo en dus wij ook allemaal naar haar voorbeeld. Oma is er jammer genoeg niet meer, maar als er pannekoeken worden gebakken doen wij er steevast 'kinnekessuiker op :-) Vrienden kijken dan steeds vreemd op wegens onbekend met dat woord ! Fijn te weten dat er nog zijn die het kennen!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. oh ja... en wij maken die cake hier al jaren zo... ook via de Brusselse oma :-) Identiek zelfde recept!! Die van Flow zullen er ooit lucht van hebben gekregen zeker? Maar lekker is ze in ider geval... ik ga ze ook nog eens maken!
      groetjes

      Verwijderen
    2. Haha zo fijn! Ja en oerdegelijke recepten die blijven werken, he! ;-)

      Verwijderen
  23. Heerlijk appeltaart!!! Maak zelf ook wel eens een appeltaartje maar niet vaak genoeg ;-)

    Groetjes en fijn weekend. dinah

    PS ga je ook volgen hoor!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Via via km ik op je blog. Mag ik nog meedoen?
    Mmmm, heerlijk lijkt me dat.
    Groetjes, Thea R.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. voor die taart alleen zou ik al rode ( appeltjes) wangentjes krijgen ,laat staan dat ik dat mooie boekje nog mocht ontvangen.
    ben nu ook één van je volgers , hopelijk nog binnen de tijd .
    groetjes floortje

    BeantwoordenVerwijderen