Pagina's

zaterdag 15 maart 2014

Congé des Gamins * N°21 * Zuidwestelijke Algarve

De Zuidwestelijke Algarve


Na Faro dachten we in een geBenidormiseerde wereld terecht te komen... De bejubelde stukken Algarve, al te vaak heel karakteristiek gefotografeerd, boezemden ons enige angst in... Onnozel, klopt, maar toch. Het Oostelijke deel bleek zo puur, heel authentiek, vol natuur en rustig te zijn, dat we wel ergens op vakantiedorpen, flatgebouwen en toeristische 'verwennerij' moesten botsen. De vlagjes op onze kaart, duidend op golfterreinen, verdubbelden zich ziender ogen en dat kon geen goed teken zijn. Nu, begrijp ons niet verkeerd, we gaan hier de golfende toerist niet kruisigen maar toch misschien een beetje. Het is zo surreëel om natuurlijke velden, bossen en duinen, doorspekt met kleine oude boerderijen meerdermaals onderbroken te zien met gigantische groene gemillimeterde grashectares, overvloedig besproeid met kostbaar water. Natuurlijk zijn er meerdere kanten aan dat golfverhaal en biedt het dit land uiteraard ook de nodige extra inkomsten dus onze (verkorte versie van onze) mening is veel te ongenuanceerd maar toch het vermelden waard ;-)


In ieder geval, het viel allemaal wonderwel super goed mee. We vonden een prachtige rotskust toen we in het, volgens onze reisgidsen onbekende, Falésia neerstreken. Geen hoogbouw, wel vakantiedorpen, maar met veel natuurzones tussenin. De rotskust zelf, die wordt goed afgeschermd en is adembenemend mooi en indrukwekkend.
We hadden ook heel vaak bezoek... weliswaar niet van dikke vrienden, wel van processierupsen (en niet prpcessie ;-s) die hier in grote getale op de pins parasols leven!
Jeuk gegarandeerd!


De start van het Westelijke deel was dus eveneens vol 'wa-auw's!

  
 

Ook hier bewandelden, fietsten en liepen we op elke centimeter van de kuststrook van de Algarve. Uiteindelijk is het hier heel klein, 200km in totaal, zeker in vergelijking met die andere mooie Europese kust aan de Atlantische Oceaan, Bretagne, waar er 1200km kust te verkennen valt!


Qua organisatie voor al die overwinterende campers en mobilhomes, hebben we hier hoegenaamd niet te klagen! Voor een klein bedrag kan je op alle plaatsen terecht, en meestal nog eens full-option (drinkwater, elektriciteit, loosmogelijkheden, wasserette en wifi!) ook! Toch zien we zeer vaak nog mobilhomes onder de verbodsborden (hier in 4 talen!), in de natuurzones, overnachten. Begrijpen wie begrijpen kan.
Hoe we dat dan doen, zo'n mooie camperplekken vinden? Je kan hier niet zomaar alle kustplaatsjes afrijden met een mobilhome, zoals nogal eens vaak wordt beweerd... dat komt hoogstwaarschijnlijk uit de mond van iemand die zijn mooiste plaatsjes niet wil prijsgeven!
Door de vele gezellige babbeltjes die we hier met nationaliteiten allerhande, met name veel Fransen (!), Nederlanders, Engelsen maar ook Noren, Zweden, Finnen en Duitsers.
De meeste plaatsen zijn nog maar recent ingericht dus niet vaak te vinden in boeken of op internet of met pijlen aangeduid in de desbetreffende plaats.
Een kleine inzage in de grote schare (ahum, gekrabbel) van informatiebronnen die we telkens, in Spanje en Portugal, raadplegen, ter plaatse checken en dan in een netjes overzicht voor onszelf noteren:

 


 
 
Portugal blijkt dus wel degelijk een machtig schoon zuidelijk georiënteerd stuk te hebben... er is duidelijk niets gelogen of overdreven aan al die lofbetuigingen!!!

We ontweken de flats van Portimão, maar genoten wel van zijn mooie haven en stranden.


Alle toppers in alle hitlijsten van de mooiste stranden zijn zeker een bezoek waard maar ook alle links en rechts daarvan gelegen stranden zijn adembenemend mooi, op elk uur van de dag!


In Alvor, konden we uren kuieren, langsheen de rotskust, maar ook langs de Ria de Alvor en het kleine, nog zeer authentieke, vissersdorpje  (mèt lekkere restaurantjes!) erbij.
Niks te massatoeristisch is hier te vinden!


Lagos is een stad die leeft van de visserij en duidelijk niet van het toerisme. Vooral Portugezen zijn er op stap.
De straatjes zijn ouderwets gezellig en de rotskusten en bijbehorende super bekende stranden, kunnen wel miljoenen keren gefotografeerd worden!
We vallen in herhaling, we weten het.


à la prochaine !!!
 

 
 

 

2 opmerkingen: