Pagina's

vrijdag 4 mei 2012

Groenland


Haa... die Bartel van Riet!!!

  (Bron foto: Nieuws.be)

Voor de vraagtekenvoorhoofden onder jullie:
Bartel Van Riet is voor de groene medemens wat Jeroen Meus is voor de dagelijks kokende medemens.

Ziehier een foto van het resultaat van een prachtgeneratie, geschonken door Moeder Natuur:

 (Bron foto: Vandaag.be)

Enfin, wij (de andere drie gamins en ik) vinden hem helemaal te gek, die Bartel Van Riet! Met zijn aanstekelijke genotszucht laat hij ons niet enkel meer 'Extreem' te leven maar ook veel 'Groener'. 

Even een prachtige bedenking tussendoor: 'Expeditie Extreem- de oudereditie': hoe geweldig zou dat wel niet zijn?!

We dwalen weer af... de titel was 'Groenland'! 
Awel, er zijn niet veel programma's die mij een klein halfuurke in mijne zetel, zonder extra bezigheden, kunnen dwingen maar Groenland staat daarbij wel met stip op één (aha, die woordspelingen toch !). De manier waarop we iedere week mogen verblijd worden met Bartel in onze woonkamer en al zijn groene geneugten, zalig is dat!

Nu dat werkt natuurlijk ook altijd enorm aanstekelijk.

Dus vandaag was het hier, helaas zonder de verhoopte Bartel, 
Groen-Groen-Groen!
We vlogen er -met het zalige zonnetje op onze rug- terug in, met dank aan de 'Groenland-marathon' van afgelopen woensdag 
(het inhaalmanoeuvre van de afleveringen die wij tijdens de vakanties oppakten).

Kruidekes

Ik kreeg ooit mijn eigen kruidenrekje, uit recuphout. Ieder jaar ziet dit er wat anders uit en ik koop vaak verse kruidekes op de markt of bij den Horta. Af en toe zaai ik ze ook zelf. Jonge kruidekes smaken nu eenmaal puurder dan hun oudere varianten. De finishing touch bij alle gerechten en vooral op den bbq.

Ik besloot dit jaar een bakje met typische viskruidekes te maken, nl. dille, koriander, citroenmelisse, en kervel.
De poster in de kader stak ooit eens in een Libelle in de jaren '90, mooi en handig.
De naamstokjes vond ik bij Dille en Kamille, maar zijn eigenlijk eenvoudig zelf te maken (als je tableauverf in huis hebt, anders is het nogal belachelijk daar zo'n grote pot voor te kopen).
De andere terracottapotjes zijn kringloop- of moemoe-exemplaren. Even met wit krijt de naam van het kruid erop schrijven et voilà.Groentekes

Toen mijne pepe op sterven lag in 2008, beloofde ik hem goed voor zijnen hof te zorgen. Helaas, is zo nen groentenhof van ongeveer 6x25m naast het lekkere resultaat ervan, toch best wel timeconsuming (hoewel alles eigenaardig genoeg best simpel is om kweken)...dus kreeg ik vorig jaar een inimini-maar mooie-moestuin in mijn eigen hof en ons moemoeke een gazonneke. Ikke content en jaar 6 achterkleinkinderen ook heel content.

Er werd in maart al een en ander gezaaid en mijn kruidekes (bieslook, Marokkaanse munt, tijm, rucola, bonenkruid) die er staan, zijn die van vorig jaar. Vandaag werd er dus niets gezaaid maar werden er wel 3 tomaten-, 1 komkommer- en 1 paprikaplant, bijgezet. De rest kreeg wat onderhoudswerk en wat  extra mest.Tip 1:
Als je graag veel, dikke, smakelijke tomaten wil, dan moet je zeker 'de dieven' weghalen. 'Dieven' zijn de blaadjes en takjes die in de oksels groeien en de noodzakelijke voedingsstoffen 'pikken' van de tomaatjes. Op onderstaande foto's zie je een 'voor' en 'na'. Zo simpel is't.


Tip 2:
Komkommer in een plantje kopen is veel sneller dan zaaien en je hebt meer kans op succes. Courgettes zijn wel makkelijk te zaaien en daarna kan je er wel veel van plukken. Ze lijken dan wel op mekaar maar zijn toch helemaal anders.

Tip 3:
Wil je graag lekker veel pepertjes, lekker vers, koop dan zeker zo'n plantje. Net als paprika, geen werk en veel resultaat. De pepertjes leg je gewoon vers de diepvries in en haal je eruit naar believen.

Aardbeikes

Ja, ja ze zijn aan't groeien.... Wat een prachtige fase is dat, bloempjes en kleine beitjes en bijtjes, samen aan één plant. En 't straffe is, daar moet ge dus niets voor doen, he!


Bloemekes

Ik zaaide deze winter zelf 'vliitig Liesje' (wat een naam!) en die plantte ik uit, op hoop van zegen...maar het schijnt een vlijtig bloemeke te zijn, dus dat komt wel snor!
Ik ben dol op de eeuwig bloemende geraniums (o help, dat ouderwetse!). Eindelijk vond ik ervoor dit jaar ook de hangpotten naar mijn goesting.

De meiklokjes durven zich ook al te tonen en geuren zoooo heerlijk! Op den achtergrond komen de prachtige felblauwe 'Vergeet-me-nietjes' piepeloeren.
Ah enne de G, die zorgde voor ons gazonneke en daar waren ons ladies heel content mee!


Zo, voelt u ze ook al kriebelen, die groene vingers?!

11 opmerkingen:

 1. Hahaha... schitterend geschreven en prachtige foto's! Ja ja... het kriebelt en gelukkig ook een tuin waar we af en toe die groene vingers in los kunnen laten... doe zo verder zou ik zeggen :-) En Bartel... uhuuuu... vind ik ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bartel, mmmmmm, maar uwen hof mag er ook best zijn zenne!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk al dat groen, bedankt voor alle nuttige info!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie kippetjes! Wij krijgen ze binnenkort ook! Verder heb ik helemaal geen groene vingers, maar manlief gelukkig wel!
  Groetjes,
  Mariël

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja diene bartel mag mijn gras ook altijd komen afmaaien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor Bartel zou ik mijn hakken wel willen ruilen voor een paar bergschoenen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ouderwets is lekker én leuk. En tegenwoordig (tegenstrijdig maar waar) hip, dus... Ik ben jaloers op je mooie moestuin! Ik moet het hebben van wat potten op mijn koer. Ik had ook een moemme én een pépé, die hadden ook een grote moestuin met serre! Waar is de tijd!? Melancholie...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn he, zo'n moestuin! Vind je bakje met viskruiden een keigoed idee! Ga ik misschien na-apen, als dat mag. En merci nog voor je reactie(s) :-)) op mijn blog. De tomaten zijn ondertussen uitgeplant én ondersteund. Ik gebruik ook altijd de afgeknipte bovenkant van een plastic fles die ik in de grond duw en langs daar geef ik de tomaten water. Schijnen ze te appreciëren...
  En wat ben ik jaloers op je kippen. Die kunnen er bij mij helaas niet meer bij, op mijn stadse dakterras....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben jij geen gids geweest in Durbuy?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Euh niet dat ik mij herinner ;-) Vanwaar de associatie?!

   Verwijderen